Κυριακή, Μαΐου 25, 2008

Ο ΙΣΤΟΛΟΓΟΣ


Στη γητεύτρια για την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε

Ο ιστολόγος είχε σκοπό να κατατροπώσει αυτά τα παιδαρέλια, τους φουκαριάρηδες σαλιάρηδες, τους γαλβανιζέ γκαζοτενεκέδες της μποκόσφαιρας, που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα λαμπρά πονήματα που δημοσίευε στο διαδίκτυο και τον είχαν καθιερώσει ως τον σέντερ φορ της διαδικτυακής κοσμετολογίας, άτομο εξόχου ευφυίας, κάργα διανοούμενος δηλαδή .
Τα ατέρμονα σχόλια του, κυρίως, είχαν την παραδοχή των μεμυημένων, των επαιόντων, των θαυμαστών του, εν τέλει, που ο περιορισμένος κύκλος τους είχε αυξηθεί τελευταία, όπως έδειχνε ο δείκτης επισκεπτιμότητας, που τον είχε κολλήσει σα χαλκομανία στα μούτρα όσων τολμούσαν να αμφισβητήσουν τη διεισδυτικότητά του στην ιντερνετική μπλοκόσφαιρα.
Κατείχε την αρμαθιά των κλειδιών της κατανοήσης του λογοτεχνικού γίγνεσθαι, και επειδή το γνώριζε την κρατούσε σφιχτά σφαλισμένη στο πιο απόμακρο συρτάρι του μυαλού του, αυτοθαυμαζόμενος πως είχε καταφέρει να γίνει τόσο εκλεπτυσμένος και ακαταμάχητος οπαδός της λεβέντικης λογοτεχνικής αρχοντιάς.
Μακριά απ’αυτόν ο εντυπωσιασμός και οι ηχητικές τυμπανοκρουσίες. Σήμερα ήθελε να δώσει μια φιλοπαίγμονα διάθεση στα γραπτά του, να βάλει λίγο χιούμορ, ρε αδερφέ, να ξεφύγει από τη επανάληψη, από τη φυσική ροή των πραγμάτων με την αρχοντιά και την άνεση που τον διέκριναν, γεγονός που ανταποκρινόταν στο γούστο των ανυπόκριτων και δεδηλωμένων οπαδών του. Βέβαια έπρεπε, μην το ξεχνάμε, να είναι σαφέστατος, αποκαλυπτικός, πεντακάθαρος, ταυτόχρονα όμως διφορούμενος και παραπλανητικός , δεν θα ξέφευγε από τις αρχές του, αλλά λίγη τσαχπινιά και παιχνιδιάρα διάθεση δεν έβλαπτε. Υπήρχαν μέρες να επανέλθει στο σκωπτικό ύψος, το πολυσήμαντα σχόλια του, και τις επιβλητικές απαντήσεις του.
Όμως σήμερα έπρεπε να εξονυχίσει, να αναλύσει, να εξαρθρώσει, να κατακερματίσει, εις τα εξ ων συνετέθη, ο ορυμαγδός των απρόσκητων επισκεπτών της μακαριότητάς του, να ρίξει τον λίθο τού αναθέματος επί της κεφαλής κάθε αχάριστου, ειδικά μερικών πλανημένων αναγνωστών του, που ανερυθρίαστα, οι αλητάμπουρες, αμφισβητούσαν την οικουμενικότητα των σχολίων του.
Τράβηξε μια δυνατή ρουφηξιά από το τσιγάρο του. Η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του τον κατέκλυσε. Ασυμμάζευτη, ξεχύλιζε ακάθεκτη μαζί με τον καπνό που ξέφευγε από τον καταπιόνα του και απλωνόταν σε όλο του το σώμα. Το σεκλετισμένο βλέμμα του ακούμπησε στην οθόνη του υπολογιστή. Αδιαχώρητα ικανοποιημένος απ’ τον ευατό του, με τις ευλογημένες αθέατες δυνάμεις μετουσιωμένες σε απροσδόκητες εμπνεύσεις, έμπειρος καθώς ήταν, πατίκωσε το συναισθηματισμό και τις γλυκάντζες που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επανέλθουν στο θυμικό του, τι διάολο, άνθρωπος ήτανε μην το ξεχνάμε, και με μια ζογκλερική εφευρετικότητα τις ξεπέταξε με συνοπτικές διαδικασίες στα λιμνάζοντα νερά της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του.
Είχε αυτοχαραχτηριστεί ο αμείλικτος τιμωρός κάθε ελεεινής συναλλαγής, απάτης, εμπαιγμού, σπουδαιοφανούς τιποτολογίας, και το ρόλο του έπρεπε να τον τιμήσει. Οι υφέσεις, οι συμβιβασμοί τσαλάκωναν το προφίλ που με τόσο κόπο, τόσα χρόνια, με αισθητική ποιότητα και δεινότητα, αισθητική ποικιλία, εξαντλητικά, είχε καλλιεργήσει και τον είχαν κάνει να ξεχωρίζει στο σταθερό και σεβαστό κεφάλαιο της λογοτεχνικής παραγωγής, με το ταλέντο του και την μεθοδικότητά του. Ώρες διαρκούς, ανελέητης και εξαντλητικής περισυλλογής δεν θα πήγαιναν χαμένες. Η επιβλητική εικόνα του θα παρέμενε ατσαλάκωτη άσχετα αν κάποιοι παπάρες, υστερικοί και κοθώνια που δεν είχαν ιδιόκτητο έργο να προβάλουν, είχαν τα κότσια να αμαυρώσουν την προσφορά του. Η απάντησή του θα ήταν συντριπτική και τελειωτική αλλά κυρίως εντυπωσιακή. Θα μπορούσε να ειρωνευτεί, να σαρκάσει, να μαστιγώσει, να κάνει παρατηρήσεις, υποδείξεις, αλλά αυτά δεν ταίριαζαν σε κάποιους καλά πληροφορημένους αγράμματους που έγραφαν ανοησίες, παραδοξολογίες, κούφιες λέξεις που δεν ήξεραν καν τι σήμαιναν. Το κακόγουστο απόστημα από δύσοσμες και καπνογόνες φούσκες χρειαζόταν δραστική αντιμετώπιση, ο απαίδευτος αντίπαλος έπρεπε να νικηθεί με νοκ ντάουν. Ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει, έστω και με απειλές και εκβιασμούς, αν η κατάσταση ξέφευγε από τα στιβαρά χέρια του. Δεν θα άφηνε κανέναν να παίξει στο γήπεδό του, να εισβάλει απρόσκλητος ο κάθε τυχάσπαρτος, που με θράσος, ο αλιτήριος, και κακεντρέχεια, πετούσε αβέρτα μπάγκα ασήμαντα κειμενάκια . Η άνετη σιγουριά επανήλθε στο πρόσωπό του. Το μυστηριακό βάθος του βλέμματος, που χάριζε η επίμοχθη εσωτερική ζωή, αυτή τη φορά άφησε το κενό του υπολογιστή και ακολούθησε τους κύκλους του καπνού του τσιγάρου του. Ο εξαυλωμένος προφήτης της διαδικτυακής πασαρέλας τούς είχε στο χέρι του αυτούς τους κασιδιάρηδες που τόλμησαν να σηκώσουν το σταφιδιασμένο κεφάλι τους. Στρογγυλοκάθησε στην καρέκλα του, έβγαλε από τη φαρέτρα του το βαρύτατο πνευματικό οπλισμό του, η θερμαντική εικόνα που εξέπεμπε στα ιστολόγιά του μεταφέρθηκε στην πραγματικότητα του γραφείου του, ο πολυφίλητος ευατός του τού έκλεισε πονηρά το μάτι και, άρχισε να γράφει.

Υ.Γ Πηγή για να γράψω το κείμενο αυτό είναι το βιβλίο του Τόλη Καζαντζή "Καταστροφές" Εκδόσεις "ΝΕΦΕΛΗ", Αθήνα 1994

14 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Ειλικρινά ένα ευχαριστώ από καρδιάς για τη σκέψη σας! Γιατί είναι για μένα δύσκολη στιγμή, σε μια ηλικία που θα έπρεπε να είμαι χαλαρή και να χαζεύω τη Γιουροβίζιον να πρέπει να ασχολούμαι με καταγγελία στην Δίωξη για εκβιασμό που υπέστην από... φίλο. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και την κατανόηση κυρίως.

Με αγάπη και εκτίμηση

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@αγαπητή γητεύτρια
Ελπίζω τα σχόλια για το κείμενο σας, σχετικά με τον ελεεινό εκβιασμό που σας έγινε, να γίνουν το βήμα για την καταδίκη τέτοιων επαίσχυντων επιθέσεων. Να τα χιλιάσετε!!!
Ανεξάρτητα απ'αυτό, το κείμενο διατηρεί νομίζω την αυτοτέλειά του. Αν και γράφτηκε εν θερμώ ελπίζω να διατηρήσει την επικαιρότητά του και μετά από αυτή την, δυστυχώς, επίμαχη αντιδικία.
Σας εύχομαι κουράγιο και πάντα δυνατή για να αντιμετωπίζετε τέτοιες προκλήσεις.
Καληνύχτα σας!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Καλέ εδώ δεν μιλάμε για διανοούμενο!

Έχετε δει πολλούς διανοούμενους με φαν κλαμπ;

μαριάννα είπε...

Εύχομαι μέσα από τέτοιες πικρές και ψυχοφθόρες ιστορίες, τουλάχιστον να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αν υπάρχει η πιθανότητα να σωθεί έστω μία ψυχή κάθε φορά, χαλάλι.

Το κείμενο καταπληκτικό! Τουλάχιστον έχουμε λογοτεχνικές ωφέλειες...

Ευχαριστώ και πάλι για όλα! Θερμά!

Churchwarden είπε...

Kαλημέρα σας, Άνθρωπε.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαδικτυακές προσωπικότητες που θεωρούν την ευθεία προσβολή της προσωπικότητας δικαίωμα, δεδομένου ότι η διαδικτυακή παρουσία είναι απρόσωπη (αδιάφορο για τις προσωπικότητες αυτές αν ο γράφων υπογράφει);

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαδικτυακές προσωπικότητες (άλλες από τις προηγούμενες) που θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της προσβολής προσωπικότητας συνίσταται στην αποστολή λέλουδων στις προαναφερθείσες προσωπικότητες;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαδικτυακές προσωπικότητες που περιφέρουν διαδικτυακώς τον καταλογισμό τους περί της α-διασημότητος των λογοτεχνών που βρίσκουν βήμα στον ιστό;

Όχι; Και όμως-υπάρχουν και εξαγριώνουν.

Θα μου ζητήσετε, ενδεχομένως, να καταδείξω τη σχέση των γραφόμενών μου με την ανάρτησή σας. Αδυνατώ. Κι αυτό το σουρεαλιστικό μου ολίσθημα, ζητώ με την επανάληψη της καλημέρας μου, να μου το συγχωρήσετε.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@κ.σ-μ
Όπως καταλάβατε το κείμενο έχει και σαρκαστική διάθεση. Άρα συμπεριλαμβάνεται και η λέξη "διανοούμενος"
Τα σέβη μου!

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@churchwarden
Αγαπητέ μου, κατάλαβα τι θέλετε να πείτε. Ειδικά στη πρώτη παράγραφο με βρίσκετε απολύτωνς σύμφωνο.
Η "αποστολή λέλουδων" με ξενίζει γιατί δεν καταλαβαίνω τη σημασία της, ουσιαστική και μεταφορική. Ελπίζω να δώσετε κάποια επεξήγηση.

Μετά τιμής!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε σε συγχαίρω. Πώς το κατάφερες και το έκανες πάλι σκατά το διαδίκτυο, είναι πράγματι αξιοθαύμαστο.

ο πιστός σου φίλος Αργύρης

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@ νεκροζώντανος Αργύρης
Δεν απάντησες στο quiz και έπρεπε να σε στείλω στον τάφο σου, με τα ζόμπι που σε περιτριγυρίζουν. Αλλά επειδή φαίνεται ότι εκεί κάτω σε έχουν βάλει να κάνεις καθαριότητα, όπως στην ταβέρνα του θείου σου, πρέπει να σε πληροφορήσω ότι εσύ μου δίνεις έμπνευση. Να σαι καλά, και πάντα νεκροζώντανος να μας επισκέπτεσαι.
Σε χαιρετώ και δώσε χαιρετίσματα στους φίλους σου τα σκουλίκια!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Α.χ.ι
(ελπίζω να μου επιτρέπετε το "χαϊδευτικό" - αν όχι να το διορθώσω)

Δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει ο σχολιαστής σας με τα "λέλουδα" γιατί μάλλον ήταν βιαστικός και δεν κατάφερε να συμπληρώσει το σχόλιό του.

Δεν πρόλαβε, ακόμα, να σας γράψει (γιατί υποθέτω ότι δεν γίνεται να βλέπει μόνον τα μισά):

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φασιστικές διαδικτυακές περσόνες που απαγορεύουν τα σχόλια και εξαπολύουν εκ του ασφαλούς τις λογοτεχνίζουσες ύβρεις τους;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σεξιστικές διαδικτυακές περσόνες (ίδιες με τις προηγούμενες) που θεωρούν ότι οι γυναίκες του διαδικτύου καψουρεύονται με κάθε άγνωστή τους ψωνάρα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαδικτυακές προσωπικότητες (ίδιες με τις προηγούμενες) που περιφέρουν διαδικτυακώς τον κατινισμό τους κρυμμένοι σε ανώνυμους κάτω, όμως, από διαφανέστατες μάσκες;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαδικτυακές προσωπικότητες (ίδιες με τις προηγούμενες) που φθονούν όποιον λογοτέχνη τα κατάφερε καλύτερα από αυτούς;

Όχι;
Και όμως - υπάρχουν και μας καταδιασκεδάζουν με τα καμώματά τους. Χωρίς αυτούς το διαδίκτυο θα ήταν πολύ, μα πολύ πληκτικό!

Κάθε χωριό έχει και τον τρελλό του. Να μην έχουμε κι εμείς το δικό μας;

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@κ.σ-μ
Καλησπέρα σας
Γνωρίζω γι'αυτούς που γράφετε, άλλωστε την χυδαιότητα και ειρωνεία την έχω δεχθεί κατά καιρούς, και παρακολουθώ την αήθη επίθεση "ανωνύμων" ενάντια στη γητεύτρια. Αυτό θα με βρίσκει πάντα αντίθετο και έτοιμο, κατά το δυνατόν, να καταδικάζω αυτές τις αθλιότητες. Γι αυτό το λόγο έγραψα το κείμενο. Επειδή όμως εκτιμώ τη δουλειά του συνομιλητή μου ζήτησα τη διευκρίνηση, μήπως με τη λέξη "λέλουδα" εννοούσε "λουλούδια". Οπότε άλλαζε το νόημα του σχολίου όπως το είχα ερμηνεύσει.
Με σεβασμό, σας στέλνω τους νυχτερινούς χαιρετισμούς μου!

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@ανώνυμος νεκροζώντανος
Εκεί ξανά στον τάφο σου μαζί με τα ζόμπι!
Συμβουλή
"Το σιγάν εστί κρείσσον του λιλείν"

μαριάννα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ποσ δεν θα μπορούσε;
Σίμφονα με τιν πρότασι του κίπριου εβροβουλεφτί Μάριου Ματσάκι [link] θα μπορούσε να ίνε ίισι