Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ Κ.ΜΑΥΡΟΥΔΗ;



Ο γλωσσικός και κοινωνικός παιδαγωγός ξαναχτύπησε εδώ. Θύμα του αυτή τη φορά ο κ Μαυρουδής. Με μια ανήθικη και άθλια προσωπική επίθεση, με αφορμή ένα κείμενο του κ.Μαυρουδή στο περιοδικό «Νέα Εστία», ο γνωστός τιμητής της κυρίαρχης ιδεολογικής κουλτούρας κ. Γιώργος Μίχος, αφήνει κατά μέρος τους μαθητές καταληψίες, τον Βλαστάρη, τους Κνίτες της δεκαετίας του 80, και στρέφεται κατά του κ.Μαυρουδή, εκδότη του περιοδικού «Δένδρο», εγκαλώντας τον όχι γιαυτό που αποφάσισε να γίνει στη ζωή του, όπως τους προηγούμενους, που δεν συμφωνούν με το ιδιόλεκτο μικροαστικό ιδεολογικό πλαίσιο του «σχολιαστή», αλλά για ένα λογοτεχνικό κείμενο που «τόλμησε» να δημοσιεύσει στο περιοδικό «Νέα Εστία».
Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί την αντιμετώπιση του γραφικού σχολιαστή, που επιτίθεται ουσιαστικά εναντίον της δημιουργικής γραφής. Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ανεξάρτητα της αισθητικής αποτίμησης, που μπορεί να δεχθεί την πολυμορφία των προσωπικών αντιπαραθέσεων, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του καθενός. Όμως οι απειλές και η διαπόμπευση ενός προσώπου, με αναρτήσεις κατάπτυστων φωτομοντάζ, γιατί τόλμησε να δημοσιεύσει ένα λογοτεχνικό κείμενο, είναι αυταρχική και φασιστική μεθόδος . Η λεκτική βία λοιπόν που προηγήθηκε, από τον προαναφερθέντα προαγωγό της σκοταδιστικής βίας, οδήγησε στις αναίσχυντες αναρτήσεις που σκοπό έχουν τη γελοιοποίηση του κατηγορούμενου προσώπου, ακυρώνοντας οποιοδήποτε προσπάθεια αποτίμησης του λογοτεχνικού κειμένου, αφαιρώντας το δικαίωμα ενός ανθρώπου, να γράψει αυτό που είχε την ικανότητα να πει, να δώσει την δική του εκδοχή για τον κόσμο, ανεξάρτητα αισθητικού αποτελέσματος.
Ο βιασμός της λογοτεχνικής δημιουργίας δεν πρέπει να μένει αναπάντητος. Αυτός που τώρα στρέφεται εναντίον ενός προσώπου, που ίσως δεν αναγνωρίζουμε την αξία του, αργότερα, είναι πιθανόν να στραφεί εναντίον κι άλλων που δεν ταιριάζουν στο αυταρχικό, ιδεολογικοπολιτικό λαικισμό του. Η ανήθικη επίθεση και το αξιακό σύστημα που προτείνεται από το δικτυακό μπλοκ του κ.Γιώργου Μίχου, η κανονιστική στοίχηση και ο χλευασμός των διαφορετικών απόψεων, πρέπει να μας βρει αντίθετους και έτοιμους να απαντάμε στις προκλήσεις των ύβρεων και, των δημόσιων διασυρμών ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από το σύμπλεγμα της αυθαίρετης ομοιομορφίας και ισοπέδωσης.





13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα τι σας πείραξε. Η όντως ανοίκεια επίθεση στον Μαυρουδή (το ύφος πράγματι είναι ενοχλητικό, αλλά η ουσία είναι γνωστή στους περισσότερους στη γενιά μας) η τα σχόλια για τον Βλαστάρη και τον Τσιχλιά; Φαντάζομαι ότι σας ενοχλεί η επίθεση σε δυο ανθρώπους ταμπού για τον ιδεολογικό σας χώρο εκείνη την εποχή, αλλά δεν νομίζω να τους είδατε και ποτέ στην Ταβέρνα του Μαρινάκη να τραγουδάνε αντάρτικα. Η ΚΝΕ τους έδινε από τότε το διαβατήριο για την εξουσία για την οποία τόσο διψούσαν. Η καριέρα τους άλλωστε ήταν εξασφαλισμένη. Και αν δεν ήταν άνθρωποι σαν κι αυτούς και μερικούς άλλους, η ΚΝΕ δε θα είχε την τόσο ζοφερή εικόνα που κουβα
λάει μαζί της από την εποχή των καταλήψεων και του 815 και κάτι τέτοιοι με ωθούν να κάνω πλάκα με τις ιδεοληψίες εκείνης της εποχής, για την οποία πλάκα με έχετε βρίσει προσωπικά και πολύ άγρια σε προηγούμενα σχόλια. Ξέρω ότι κι αυτό θα πάει στον απόπατο όπως συνηθίζετε, θέλω όμως να ξέρετε ότι αυτό το σχόλιο γράφτηκε με πόνο και αγάπη. Μοιραζόμαστε την ίδια εποχή και γνωρίζουμε πολύ καλά και τα πρόσωπα και τα πράγματα
Να είστε καλά και συγνώμη για προηγούμενες αντεγκλήσεις, όμως δεν μπορώ να σας βάλω στην ίδια μόιρα με τον Τσιχλιά και τον Βλαστάρη. Το ότι ίσως τους πιστεύατε μέσα στην αγνότητά σας, σας είχε κάνει στόχο μου

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@αργύρης
Η κουκούλα της ανωνυμίας καλά κρατεί και, δεν έχω τη διάθεση να κάνω διάλογο, μ’ένα άνθρωπο που απαντά στο σχόλιο μου σχετικά με την α ν ή θ ι κ η, και όχι ανοίκεια, όπως γράφεται , επίθεση
του κ. Μίχου στον Κώστα Μαυρουδή. Όταν αποφασίσετε να πετάξετε την κουκούλα, μπορούμε να συζητήσουμε για αυτά που έγραψα, και δεν καταλάβατε, τουλάχιστον εσείς, που εμφανίζεστε σαν το alter ego του Μίχου.
Ο διάλογος γίνεται με ξεσκέπαστα πρόσωπα, και το δικό σας είναι ανύπαρκτο, όσο θα αλλάζει διαρκώς προσωπεία.

μαριάννα είπε...

Καλημέρα.
Η αλήθεια είναι πως ο Μίχος είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο, ένα εκπληκτικό μυαλό, ένας άνθρωπος αναμφίβολα, χαρισματικός.
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του και αν μου επιτρέπεται να εκφράσω την άποψή μου, ως μη λογοτέχνης, αλλά ως αναγνώστρια φανατική όλων σας, θα έλεγα πως ενώ είναι ένας βαθιά καλός και ευαίσθητος άνθρωπος, το πιστεύω σίγουρα αυτό, έχει τον «λάθος τρόπο».
Άπειρες φορές με έχει εξοργίσει το ύφος του, άπειρες φορές έχουμε κοντράρει στο δίκτυο, έως τσακωμού και πάντα του χρεώνω ωμότητα λόγου και επιθετικότητα υπερβολική και συχνά άδικη.
Και όμως... τις περισσότερες φορές, όχι πάντα, είχε δίκιο επί της ουσίας και άδικο επί του τρόπου.
Η συμπεριφορά του Μίχου και ο τρόπος αντίδρασής του, για μένα είναι κατανοητός και ερμηνεύσιμος.
Ένας ποιητής και μεταφραστής του διαμετρήματος του Μίχου, για πολλά χρόνια πολεμήθηκε. Σκληρά. Από τους πάντες. Έτσι, εντός του δικαίου, έχει μαζέψει πολλά μέσα του και για πολλούς, που τους ξέρει από την καλή και την ανάποδη και τώρα που του δίνεται η δυνατότητα, αντεπιτίθεται.
Συμφωνώ όμως μαζί σας, χωρίς να γνωρίζω τίποτα για την υπόθεση Μαυρουδή, μόλις τώρα έριξα μια ματιά στο λινκ που δώσατε, ότι ο Μίχος κινδυνεύει να τον αντιπαθήσει ο κόσμος όλος και να χάσει την κοινή γνώμη γιατί οι κριτικές του πλέον, βγάζουν υποκειμενισμό, διδακτισμό, εκνευριστική παντογνωσία, καταπιεσμένα πάθη και απωθούν. Δεν γίνεται να είναι συνέχεια με το χέρι στη σκανδάλη. Είναι και ψυχοφθόρο. Επειδή τον αγαπώ ως ποιητή και ως φίλο, πρέπει να πω ότι ενοχλεί πολύ. Κουράστηκα κι εγώ σε κύκλους διάφορους να τον υπερασπίζομαι, χάνω και τα επιχειρήματά μου. Τώρα αν ήταν εδώ θα άκουγα τα εξ' αμάξης. Και ποιός σου ζήτησε γητεύτρια υπεράσπιση; θα μου έλεγε. Μα δεν μπορώ να ακούω να τον απορρίπτουν έτσι απλά και γίνομαι αυτόκλητος συνήγορός του, ενώ θέλω να του τις βρέξω, όχι γιατί έχει άδικο, αλλά γιατί έτσι όπως τα λέει, δεν μπορώ να τον υπερασπίσω. :)
Από την άλλη σκέφτομαι πως όλα τα μεγάλα πνεύματα στον κόσμο, είχαν τόσο πάθος μέσα τους και τόση ένταση, που συχνά το διοχέτευαν... δημιουργικά. Κι ο Μίχος είναι μάλλον στην καλύτερή του φάση λογοτεχνικά και δημιουργικά.
Το λάθος που κάνει για μένα, είναι ότι στρέφεται επωνύμως και ανοιχτά εναντίον όσων δεν εκτιμά λογοτεχνικά. Αν το έκανε ανωνύμως έστω, τα κείμενά του, εξαιρετικής γραφής ακόμα κι όταν βρίζει, θα ήταν αναγνώσιμα και αποδεκτά και ίσως και πιο ενδιαφέροντα, αφού όλοι θα ψάχνονταν τί τέλει να πει το ποιητή.
Τώρα προκαλεί πολύ κόσμο και βγάζει και μια αλαζονεία απίστευτη, σχετικά με την επισκεψιμότητα, απολύτως και εντελώς λανθασμένη, αφού σημασία δεν έχει πόσοι σε διαβάζουν βρίζοντάς σε ή απολαμβάνοντας τις κόντρες σου, αλλά πόσοι εκτιμούν τη γραφή σου και θέλουν να πάρουν απ' αυτήν και να την απολαύσουν.
Φυσικά ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έκανε το ιστολόγιο για ν' αποκτήσει φίλους, αλλά για να χάσει κι αυτούς που έχει, όμως δεν ξέρω αν έχει αντιληφθεί πόσο επικίνδυνη είναι η αυτοαναγόρευση κάποιου σε κριτή ή τιμητή των πάντων. Επικίνδυνη για την ψυχική του ισορροπία και γαλήνη.
Επίσης θα ισχυριστεί, ότι η ελεύθερη έκφραση και διατύπωση, της γνώμης των στοχαστών, λογοτεχνών και γενικά των ανθρώπων του πνεύματος, είναι επιβεβλημένη, θεμιτή και αποδεκτή, για να ενημερώνεται το αναγνωστικό κοινό. Ο αναγνώστης όμως σήμερα, έχει και μυαλό και κρίση. Και πολύ λίγο τον αφορούν λεπτομέρειες και ενδολογοτεχνικές έριδες, με αποτέλεσμα, να τα κρίνει όλα τσουβαλιαστά και να χρεώνει εξ' ίσου και τους κρίνοντες και τους κρινόμενους. Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση: Άς τους μωρέ, τρώγονται μεταξύ τους. Συναδελφικές αντιζηλίες...

Χαιρετώ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Αγαπητή γητεύτρια
Σας καλησπερίζω και σας ευχαριστώ για την παρέμβασή σας.
Πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν γνωρίζω προσωπικά, ούτε τον κ.Μίχο ούτε τον κ. Μαυρουδή. Όσον αφορά τον κ. Μαυρουδή, παλαιόθεν, παρακολουθούσα τακτικά το περιοδικό του. Το έργο του κ. Μίχου το γνώρισα από το διαδύκτιο και το παρακολουθώ καθημερινά. Είναι απο τους αξιόλογους μπλοκάρχες και δεν αμφιβάλω ότι είναι καλός και ευαίσθητος άνθρωπος. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ανάγκη μου, να κρίνω αυτά που κατά καιρούς γράφει στο διαδίκτυο.
Αυτό,λοιπόν, που με ενδιαφέρει δεν είναι η κατανόηση και ερμηνεία της συμπεριφοράς του, αλλά η κουλτούρα που αναδεικνύει μέσα από τα κείμενά του. Μια κουλτούρα αυταρχική, με προτεραιότητα την αποκλειστικότητα της ιδεολογικής της καθαρότητας, με άφθονο λαικισμό. Το ασφυκτικό πλαίσιο της διαδυκτιακής προσφοράς του κ. Μίχου, θα περνούσε απαρατήρητο, αν δεν έφτανε στο σημείο της διένεξης με τον κ Μαυρουδή, να "κρεμάσει" ανάρτηση με το πρόσωπο του κ.Μαυρουδή, αθλιότητα που θυμίζει Τριανταφυλλόπουλο και Αναστασιάδη. Αυτή η σκοταδιστική βία που αφαιρεί το δικαίωμα των άλλων να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη για τον κόσμο, ανεξαρτήτως αισθητικού αποτελέσματος, ήταν η αφορμή για να γράψω το κείμενό μου. Ο βιασμός της ανάγκης του καθενός, με τον τρόπο που κρίνει αποτελεσματικό,για την δικαίωση των εκφραστικών αναγκών του, είτε καταληψίες είναι αυτοί είτε πνευματικοί άνθρωποι, οδηγεί σε μεθόδους που έχουν καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα από κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο ανθρωπο. Αυτό προσπάθησα να κάνω και γω.
Σας καληνυχτίζω κι ελπίζω πιο πολλοί να έχουν το θάρρος της γνώμης της δικιάς σας.
Η δημοσιοσχεσία δεν ανθεί μόνο εκεί που εμείς την έχουμε εξορίσει.

μαριάννα είπε...

Χαμογελάω με την τελευταία φράση σας. Δυστυχώς ανθρώπινο και το εμπέδωσα: Και με τον χωροφύλαξ και με τον αγροφύλαξ! Έλεγαν παλιά μην ξέροντας καν τη χρήση της αιτιατικής ή μη θέλοντας να χαλάσουν την κατάληξη «ξ», που προσδίδει ένα κύρος όσο να το κάνεις, στα λεγόμενά σου.
Σπάνια οι άνθρωποι χαλούν τη ζαχαρένια τους και για πιο ανώδυνα πράγματα. Πόσο μάλλον...

Την καληνύχτα μου

Ανώνυμος είπε...

Στα μπλογκς σιχάθηκα τους λογοτέχνες και αγάπησα τους χουλιγκάνους. Παραμένει όμως πάντα η αγάπη μου για την (αληθινή) λογοτεχνία και η αδιαφορία μου για το ποδόσφαιρο.

Ευτυχώς που δεν είστε γυναίκα, άνθρωπε χωρίς ιδιότητες.
Θα σας έλεγε κακογμμένη, αν τον απογυμνώνατε από επιχειρήματα.

Και, δυστυχώς, που δεν είμαι gay ποιητής.
Θα μου έγραφε ποίημα.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@κ.σ-μ
Αγαπητέ φίλε,
θα διαφωνήσω κάθετα(λέξη που εξοργίζει) μαζί σου. όσον αφορά τη γνώμη σου για τους λογοτέχνες.
Το έργο είναι αυτό που κρίνουμε. Όλα τ'άλλα είναι λεπτομέρειες.
Η πρόβλεψή σου είναι επιτυχής, με μικρές διαφοροποιήσεις, για την "γυναίκα" που αναφέρετε. Αν διαβάσεις την απάντησή του θα δεις ότι έπεσες σχεδόν διάνα.
Τώρα για το ποίημα, τι να πω, δυστυχώς, απ'ότι φαίνεται, δεν θα το απολαύσουμε.
Σας χαιρετώ ευλαβικά!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Παρανόηση, από δική μου βιασύνη, αγαπητέ.

Αυτό που ήθελα να πω και δεν τα κατάφερα, είναι ότι η προσπάθεια κάποιων λογοτεχνών να ξεχωρίσουν όχι μέσω του έργου τους αλλά μέσω του θορύβου που επιδιώκουν να δημιουργούν συχνά, με στόχο μάλιστα όχι να προβάλλουν το δικό τους έργο, αλλά να υποτιμήσουν το έργο των άλλων, είναι που με έκανε να σχηματίσω τη χειρότερη γνώμη γι αυτούς, τους συγκεκριμένους. Δεν βρίσκω καμμιά διαφορά μεταξύ της δικής τους συμπεριφοράς και αυτής των χουλιγκάνων.

Δεν αναφέρομαι στο έργο τους, η συμπεριφορά τους αυτή, δηλαδή, δεν επηρεάζει τις λογοτεχνικές αναγνώσεις μου ή την κρίση μου για την λογοτεχνική τους αξία.

Μόλις πριν λίγο μάλιστα, έγραφα κάτι σχετικό στην γητεύτρια. Για να μην επαναλαμβάνομαι δείτε EΔΩ, αν θέλετε.

Όσο για τις "ευγενείς" παρεμβάσεις κουκουλοφόρων, αρκεί να σκεφτείτε, ότι για να πλήξουν συναδέλφους τους επισκέπτονται ακόμα και βιβλιοφιλικά μπλογκς, φτιαγμένα από απλούς αναγνώστες που δεν είναι δημιουργοί ώστε να τους θεωρούν "ανταγωνιστές" τους. Μ' έχουν τιμήσει επανειλημμένα με την παρουσία τους, και έχουν λάβει βέβαια την κατάλληλη απάντηση.

υ.γ.
Ποίημα για μένα δεν θα "απολαύσετε". Μπορείτε όμως να απολαύσετε ένα "Μικρό ζεϊμπέκικο για μια ξεφωνισμένη".

Είδατε πόση έμπνευση δίνει ένα κρατικό βραβείο; Mέχρι και "ομοερωτική" ποίηση σε κάνει να γράφεις!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

(Δεν είμαι μάντις και δεν κάνω προβλέψεις. Γεγονός σάς έγραψα.)

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@κ.σ-μ
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Στην περίπτωση όμως αυτή έχουμε μια άθλια επίθεση σ'έναν άνθρωπο, δεν εξετάζω την λογοτεχνική προσφορά του, που τόλμησε να δημοσίευσει ένα κείμενο στη "Νέα Εστία", χωρίς την άδεια του κ.Μίχου. Ενώ το "θύμα των λαμόγιων", αναδημοσιεύει στο ιστολόγιο του, ένα καλοπροαίρετο κριτικό κείμενο του κ. Κούρτοβικ, που αναφέρεται στο κείμενο του κ. Μαυρουδή, "ξεχνώντας" την υπαλληλική σχέση του κ.Κούρτοβικ με το συγκρότημα Λαμπράκη, που τόσο επίμονα στηλιτεύει στις αταλάντευτες επαναστατικές εκρήξεις του.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ και μην ανησυχείτε. Το κρατήσατε καλά. Θα σας πουν να το κατεβάσετε. Αλλά είναι αργά.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@ανώνυμος
Επειδή πάω για μπάνιο στη θάλασσα,βιάζομαι δηλαδή, βγάλτε σας παρακαλώ τη μάσκα να δούμε ποιος είστε, όταν γυρίσω!
Για την υπογραφή
ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΔΟΤΗΣ