Πέμπτη, Απριλίου 17, 2008

ΑΙΧΜΕΣ


ΦΑΝΕΡΩΝΟΝΤΑΙ σε όλο τους το μεγαλείο οι δυστυχίες της μέσης ηλικίας. Σε μια εποχή που αναγορεύει σε θρησκεία τη νεότητα και το αγαθό της νεότητας πουλάει τρελά και προσφέρεται για κάθε είδους φαντασίωση, η μέση ηλικία μοιάζει να ασφυκτιά. Στην πραγματικότητα, είναι σαν να μην υπάρχει. Εξαφανίζεται. Τα προβλήματά της είναι είτε υπό αίρεση είτε υπό προθεσμία. Ο νέος (το Ελντοράντο από την πολιτική έως και τον έρωτα!) έχει νικήσει κατά κράτος τη μέση ηλικία. Μέχρις ότου η μέση ηλικία εισέλθει στον κατευνασμό της τρίτης ηλικίας, τα προβλήματα θα ανθούν. Σημεία και αυτά των καιρών μας.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου
Πανεπιστημίου

9 σχόλια:

Fevos Man είπε...

Φιλε ΑΧΙ,
ο νεος δουλευει ολη μερα, τα λιγα λεφτα που κερδιζει τα ξοδευει σε σπαταλες κραιπαλες και φιαλες (ουισκυ) για να εντυπωσιασει το ετερον φυλο, αγχωνεται,τρεχει με το αμαξι, χτυπαει σε τοιχους, τραυματιζεται, πληρωνει και τις ζημιες,αγοραζει καινουριο υπολογιστη, καινουριο κινητο (παντα για να εντυπωσιασει φιλους και υποψηφιους/ες συντρόφους-μη χαθει στην αφανεια της ακτημοσυνης) κτλ.
Ο ωριμος, παιρνει τη συνταξουλα του, διαβαζει την εφημεριδουλα του, σεξουαλικες ορμες δεν εχει πια και τοσες,οποτε ειναι και πιο ηρεμος, παιρνει χωρις βιασυνη το τραμ και το λεωφορειάκι-κι όποτε φτάσει έφτασε-καμιά βιασύνει- και επιπλέον, η συμβουλή και η γνώμη του έχει την αίγλη της εμπειρίας.
Δε νομίζω ότι οι ώριμοι είναι "ριγμένοι". Αλλίμονο στους νέους, στις μέρες μας

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@τέραρτο κουτάβι
Δεν είμαι ηλικιωμένος αλλά βρίσκομαι στη λεγόμενη "μέση ηλικία" γι αυτό υπερασπίζομαι την άποψη της κ. Τσαλίκογλου. Όσον αφορά αυτά που γράφετε για τους νέους, όχι μόνο συμφωνώ μαζί σας, αλλά τα κάνω κιόλας.
Την καλησπέρα μου

tractatus είπε...

"Σε μια εποχή που αναγορεύει σε θρησκεία τη νεότητα και το αγαθό της νεότητας πουλάει τρελά και προσφέρεται για κάθε είδους φαντασίωση, η μέση ηλικία μοιάζει να ασφυκτιά"..πράγματι αλλά όπως πάντα αυτή η υπερβολή της λατρείας για τη νεότητα(που πάντα είχε μια τέτοια προτίμηση απο την κοινωνία ως φέρελπις...) είναι απλά η απόκρυψη μιάς σειράς άλλων ελλείψεων απο τις οποίες έτσι ή αλλιώς η σύγχρονη εποχή πάσχει...ο κυνισμός και η απαξίωση συμπληρώνεται απο την απαξίωση της μέσης ηλικίας(στο βαθμό που το αισθάνεται φυσικά και ο μεσήλιξ) και απο την οίηση του 'ανειδίκευτου'ουσιαστικά νέου που ποντάρει στον ναρκισσισμό της ηλικίας αλλά και των σημερινών προτύπων...

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@tractactus
Καλησπέρα σας.
Συμφωνώ μαζί σας, αλλά επικεντρώνω στη θεοποίηση της νεότητας που επικρατεί, δια της κ.Τσαλίκογλου, δίχως όμως να απαξιώνω γενικά την νεολαία. Τελικά, όλα είναι θέμα ωριμότητας, δηλαδή αμφισβήτησης της κυρίαρχης ιδελολογίας. Η ανατροπή των κοινωνικών σχέσεων δεν εξαρτάται από την ηλικιακή εκπροσώπηση, αλλά την ιδεολογική επαναστατικότητα.
Συνεπώς, η συζήτηση για αρετές όπως φρεσκάδα, ανατρεπτικότητα, όταν δεν αναφέρονται σε κοινωνικές ομάδες και ιδεολογικοπολιτικές θέσεις, είναι συντηρhτική και άνευ ουσίας.

tractatus είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σας απόλυτα. :)

giorgos είπε...

Θα έλεγα πως ακόμη και ο φόβος του θανάτου που υπάρχει σε όλους μας από τη στιγμή που συνειδητοποιούμε τη θνητότητά μας έχει γίνει κι αυτός εμπόρευμα!Εκεί έχουμε φτάσει,να πουλάμε ψευδαίσθηση καθώς περνά ο χρόνος και να την αγοράζουμε!

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

@giorgos
Αγαπητέ φίλε, γιαυτό αντιστεκόμαστε, διαβάζοντας,γράφοντας, συζητώντας, πίνοντας. Ερωτευόμαστε, χωρίζουμε, ονειρευόμαστε, για να αποστρέψουμε το βλέμμα μας στην εμπορευματoποίηση,κυρίως, της ζωής μας. Ο θάνατος μπορεί να περιμένει.

Δεχθείτε την ολόθερμη καληνύχτα μου.

μαριάννα είπε...

Συμφωνώ τόσο με την κ. Τσαλίκογλου, που δεν έχω σχεδόν τίποτα να συμπληρώσω. Με κάλυψε απόλυτα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα συμφωνώ μαζί της και εκτός από το καταπληκτικό μυαλό της, τώρα που είδα και τη φωτό, θα ήθελα να πω ότι είναι απίστευτα ερωτική γυναίκα.
Δυστυχώς οι προσωπικές μου στατιστικές την επιβεβαιώνουν απολύτως. Στις πολύ χαρούμενες και αισιόδοξες λοιπόν αυτές διαπιστώσεις, θα συμπληρώσω μόνο ότι η βασανισμένη γενιά της μέσης ηλικίας είναι βασανισμένη από τα γενοφάσκια της. Γιατί ως γενιά Πολυτεχνείου, ζήσαμε εφηβεία με της Χούντας το πουλί και νεότητα με το σύμπλεγμα του ταγαριού, του τζάκετ και του χωρίς αποτρίχωση ποδιού, που δεν είχαμε. Μια ζωή θυμάμαι τους συνομίληκους να θαυμάζουν τις Κνίτισσες κι εμείς να παλεύουμε να αποδείξουμε ότι η γυναίκα δεν γίνεται να είναι πιστό αντίγραφο του Στάλιν. ;)
Και σήμερα ζούμε αυτά που εύστοχα περιγράφει η κ. Τσαλίκογλου!

Την καλησπέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σας με το κείμενο της Τσαλίκογλου.
Μόλις το είδα, "τσίμπησα".

Άπειρες φορές έχω σκεφτεί ότι η λατρεία της νεότητας, του σώματος και της ομορφιάς είναι το τρίπτυχο που έχει κάνει σημαία πολύς κόσμος τα τελευταία χρόνια, απαξιώνοντας τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Βέβαια, ΚΑΙ πολλοί μεγάλοι άνθρωποι φέρονται απαξιωτικά στους νέους. (0ι μεν και οι ...δεν)

Λίγη ευγένεια εκατέρωθεν καθόλου δεν βλάπτει.
Ας μην μιλήσω για την ενσυναίσθηση...

κ.κ.