Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

Η Μ. ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Η Μ. στάθηκε όρθια πάνω στο κρεβάτι, για κάποιον ακατανόητο λόγο, ακόμα και σε μένα που περιγράφω αυτήν την εικόνα. Η Μ. είναι δημιούργημά μου, δεν θα υπήρχε, χωρίς εμένα. Ασκώ, λοιπόν, εξουσία πάνω της, γιατί τι άλλο είναι ο αφηγητής παρά εξουσιαστής των λεκτικών πλασμάτων του; Αν και καμιά φορά, τα άτιμα, κάνουν τα δικά τους, σαν καλή ώρα η Μ., που στέκεται όρθια πάνω στο κρεβάτι. Πλατειάζω όμως και δεν έχω χρόνο. Τα πιάτα παρατημένα, άπλυτα στο νεροχύτη, τα φασολάκια με πατάτες περιμένουν τρεις μέρες στο μυαλό μου να μαγειρευτούν, η Ελένη με κάλεσε για καφέ. Μια ριπή ανέμου(από πού;) , για να επανέλθω στην εικόνα της Μ., σαν δεξιό ντιρέκτ του King George, πρωταθλητή βαρέων βαρών, αν υπάρχει, την γκρέμισε κάτω.
Από τότε η Μ. αποφάσισε, να μην σταθεί ξανά όρθια πάνω σε κρεβάτι.

Ο πίνακας είναι του Pierre Bonnard

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω και χαίρομαι.
Διαβάζω και απολαμβάνω το χιούμορ του, την αιρετική ματιά του, το ξαναγράψιμο της "Ιστορίας του κόσμου σε 10 και 1/2 κεφάλαια".

Διαβάζω και σας σκέφτομαι (πώς λένε, οδηγώ και σε σκέφτομαι), τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την (αναγνωστική) συνάντησή μου με το σπουδαίο σε σύλληψη βιβλίο. Που το ύφος του μου θυμίζει "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο" του Σαραμάγκου.

Είπα να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας, γιατί θυμάμαι την επιμονή σας γι' αυτό το βιβλίο. Θα μου πείτε, ό,τι θυμάμαι, χαίρομαι, τώρα που όλα τα βιβλιοϊστολόγια έχουν πέσει με τα μούτρα, κυρίως, σε ό,τι είναι του συρμού.

ΥΓ. Ως πρώην οργισμένο νιάτο, να τι μου έχει κολλήσει και ακούω:
http://www.youtube.com/watch?v=5SpkOcbVYS0

κ.κ.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να σας πω καλό μήνα.

Brother wind March
http://www.youtube.com/watch?v=Mjgr9UJuODM

κ.κ.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Χαίρομαι που χαιρόσαστε μ'αυτό το βιβλίο!
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά μου δίνει όταν ένας άνθρωπος που εκτιμώ χαίρεται και απολαμβάνει την ανάγνωση(πολύ χαρά έπεσε)! Πολύ περισσότερο όταν η χαρά αυτή προέρχεται από την ζωή.
Μην παραλείψετε να διαβάσετε το "Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ"). Θα ξανά χαρείτε!
Να δούμε που θα την βάλετε τόση χαρά!
Υ.Γ Όταν γράφατε "οργισμένο νιάτο" νόμιζα ότι αναφερόσασταν στους Metallica

http://www.youtube.com/watch?v=l_IzG_YmmCc

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Ξέχασα να σας πω καλό μήνα!

http://www.youtube.com/watch?v=qTmwZsy8xbg#t=889
Κλεμμένο, ως συνήθως

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το κλεμμένο. Επειδή ακριβώς είναι κλεμμένο. Επειδή είναι τζαζ.
Οι Metallica είναι too much για μένα, αφήστε τους για τους φαν τους.

Τελειώνοντας το κεφάλαιο για το πώς η καταστροφή γίνεται τέχνη και ψάχνοντας εξαιτίας του το ζωγράφο Ζερικώ, που δεν είχα καν ακούσει, τρελαίνομαι τελείως μαθαίνοντας και την ιστορία του πίνακα. Τι διαβάζω, Άνθρωπέ μου; Τι διαβάζω;
Τι έχω χάσει τόσα χρόνια.
Ο καλός μου, που ενδιαφέρεται μόνο για το ιστορικό γεγονός, έμεινε ενεός διαβάζοντάς το στη Βικιπαίδεια. (Επιμορφωνόμαστε οικογενειακώς.)

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%AD%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%82


κ.κ.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

κ.κ
Απολαύστε τα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου. Είναι το ίδιο ενδιαφέροντα.
Καλή σας νύχτα!