4) Υπάρχει λόγος να κρεμάσεις δύο αυγά τηγανιτά στον τοίχο;
Αν ναι, πόσα καρφιά χρειάζεσαι;
"Eyes and eggs" 1983
Αν ναι, πόσα καρφιά χρειάζεσαι;
"Eyes and eggs" 1983
"Insect plant"
Theodore Roszak
2) Ποιος είναι ο ελαφρύτερος καλλιτέχνης στη γη, που κατάφερε να κρεμαστεί από ένα καρφί στον τοίχο, και παρέμεινε κρεμασμένος καθ'όλη τη διάρκεια της performance, που διαρκούσε οκτώ ώρες τη μέρα για έναν ολόκληρο μήνα, στην γκαλερί με τον υπαινικτικό τίτλο "tête-à-tête";
1) Γνωρίζετε ποιος διάσημος καλλιτέχνης κατάφερε να καρφώσει ανάποδα ένα καρφί στον τοίχο, κι αν ναι, για ποιο λόγο;
"Intervention Red Nail" 1994
Edward Krasinsk
Έλπιζαν ότι ο Λευτέρης Συρματόπουλος θα αναγεννηθεί από την τέφρα του. Προς απογοήτευση των θαυμαστών του, ο Λευτέρης Συρματόπουλος παρέμεινε, για ακόμη μια φορά, τέφρα.
Οι καταναλωτικές οδηγίες χρήσεως του βίου μας από κερδοσκοπικές προτάσεις ευζωίας και ευημερίας μπορεί να μετατραπούν σε άνυδρη έρημο προσδοκιών.
Ο ετοιμοπαράδοτος "Γεράσιμος" αποδείχθηκε τεράστια οικονομική αποτυχία. Η οικονομική καταστροφή της εταιρείας, που τόσα πολλά επένδυσε σ' αυτό το πρωτοποριακό προϊόν, υπήρξε ολοσχερής.
Οι πωλήσεις στην αρχή είχαν εξαιρετική επιτυχία αλλά μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του προϊόντος οι παραγγελίες ακολούθησαν φθίνουσα πορεία μέχρι να βυθιστούν στο μηδέν. Η απαξίωση του προϊόντος υπήρξε καθολική και ραγδαία. Το εργοστάσιο παραγωγής έκλεισε. Ο λόγος που η καταναλωτική φρενίτιδα μετατράπηκε σε απόλυτη απογοήτευση, ερμηνεύτηκε από τους υπεύθυνους της εταιρείας στην αδυναμία του κοινού να αντιληφθεί πού και πώς θα χρησιμοποιήσει τον "Γεράσιμο". Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές δεν ήξεραν γιατί τον αγόρασαν.
Τώρα μπορείς να δεις "Γεράσιμους" σε χωματερές, κάδους σκουπιδιών, δρόμους, πάρκα και πλατείες, εγκαταλελειμμένους από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τους προσπερνούν αδιάφορα, με μια αίσθηση δυσφορίας, ξεχνώντας πώς σ' αυτά τα άχρηστα προϊόντα στήριζαν πριν λίγο καιρό την ελπίδα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Πάντως εγώ, αν θέλετε πιστέψτε το, δεν αγόρασα κανένα "Γεράσιμο".
Ευαγγελία Τάτση
Για την ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Τάτση «Φυτά εσωτερικού χώρου» έχουν γράψει ικανότεροι και εμπειρότεροι αναγνώστες από μένα, αρκετοί λογοτέχνες και κριτικοί. Αυτό που θέλω να συμπληρώσω εδώ, εν συντομία, είναι ότι η ποιήτρια έχει μετατοπίσει το βλέμμα της στο εσωτερικό τοπίο της ύπαρξης, σε σχέση με το πρώτο της βιβλίο, αναδεικνύοντας την υπαρξιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα με ποιητική ωριμότητα, υποστηριζόμενη από πρωτότυπες ιδέες και ποιητικές εικόνες, μακριά από λυρικές κοινοτοπίες και λεκτικές εξάρσεις. Μας παρουσιάζει ποιήματα δουλεμένα με συνέπεια, απλότητα και βαθιά γνώση του ποιητικού λόγου. Η ποίηση της Ευαγγελίας Τάτση δεν μένει στην συγκινησιακή φόρτιση της εκφοράς του ποιητικού λόγου, αλλά δίνει μια προοπτική αναστοχασμού, ιχνηλατεί με εκφραστική τόλμη τα υπαρξιακά άγχη, ώστε μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ποιητικές φωνές του καιρού μας.
ΑΠΟΔΗΜΙΕΣ
Ένα σμήνος πουλιά
που έχασε το δρόμο του
βρίσκεται τώρα μέσα στο κεφάλι μου
άκου, μου λένε
αυτός ο άχρηστος άνεμος
δεν βγάζει πουθενά
έξω δεν έχει βορρά
ούτε και νότο
καλύτερα εδώ στη λιμνοθάλασσα
ας είναι