Σάββατο, Ιουνίου 13, 2015

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ (ΕΚΤΗ ΓΡΑΦΗ)


Ο Μπελίσιμο ντελ Τόρο, παρκάροντας τη μοτοσυκλέτα του στο υπόστεγο του σπιτιού του, είδε ότι ο ένας τροχός της έλειπε από τη θέση του. Με τη βοήθεια του Θεού, είχε καταφέρει να επιστρέψει σπίτι δίχως να κινδυνεύσει, και κυρίως να μην αντιληφθεί την ανεξήγητη απώλεια.


Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ (ΠΕΜΠΤΗ ΓΡΑΦΗ)


Ο Μπελίσιμο ντελ Τόρο, παρκάροντας τη μοτοσυκλέτα του στο υπόστεγο του σπιτιού του, είδε ότι η μία ρόδα έλειπε από τη θέση της. Με τη βοήθεια του Θεού, είχε καταφέρει να επιστρέψει σπίτι δίχως να κινδυνεύσει, και κυρίως να μην αντιληφθεί την ανεξήγητη απώλεια.

Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ (ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΡΑΦΗ)


Ο Μπελίσιμο ντελ Τόρο, παρκάροντας το μηχανάκι του στο υπόστεγο του σπιτιού του, είδε ότι ο ένας τροχός  έλειπε από τη θέση του. Με τη βοήθεια του Θεού, είχε καταφέρει να επιστρέψει σπίτι δίχως να κινδυνεύσει, και κυρίως να μην αντιληφθεί την ανεξήγητη απώλεια.

Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2015

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ (ΤΡΙΤΗ ΓΡΑΦΗ)


Ο Μπελίσιμο ντελ Τόρο, παρκάροντας το μηχανάκι του στο υπόστεγο του σπιτιού του, είδε ότι ο ένας τροχός του έλειπε από τη θέση του. Με τη βοήθεια του Θεού, είχε καταφέρει να επιστρέψει σπίτι δίχως να κινδυνεύσει, και κυρίως να μην αντιληφθεί την ανεξήγητη απώλεια.

Τρίτη, Ιουνίου 09, 2015

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ (ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΡΑΦΗ)


Ο Μπελίσιμο ντελ Τόρο, παρκάροντας το μηχανάκι του στο υπόστεγο του σπιτιού του, είδε ότι η μία ρόδα έλειπε από τη θέση της. Με τη βοήθεια του Θεού, είχε καταφέρει να επιστρέψει σπίτι δίχως να κινδυνεύσει, και κυρίως να μην αντιληφθεί την ανεξήγητη απώλεια.

Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2015

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ


Ο Μπελίσιμο ντελ Τόρο, παρκάροντας τη μοτοσυκλέτα του στο υπόστεγο του σπιτιού του, είδε ότι η μία ρόδα της  έλειπε από τη θέση της. 
Με τη βοήθεια του Θεού, είχε καταφέρει να επιστρέψει σπίτι δίχως να κινδυνεύσει, και κυρίως να μην αντιληφθεί την ανεξήγητη απώλεια.


Ο πίνακας είναι του David Hockney 

Σάββατο, Ιουνίου 06, 2015

Σολ Μπέλοου 1915-2015


Αρκετές φορές διαβάζοντας τα βιβλία του  Σολ Μπέλοου, αλλά περισσότερο όταν δεν τα διάβαζα, την ώρα που χάζευα τους δρόμους, τα φώτα, τους ανθρώπους, τη θάλασσα, το φεγγάρι δεν το κοιτάζω, άσε τι λένε οι ποιητές, τη Σπυροπούλου στο "Σπίτι μου, σπιτάκι μου", τον Αρναούτογλου να χορεύει την ώρα που οι άλλοι μαγειρεύουν, την 'Ιγκριντ στην παραλία, το Θανάση τον περιπτερά να μετράει τα ρέστα, το Γιώργο να μιλά ακατάπαυστα χειρονομώντας, σκεφτόμουν γιατί ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας δεν είχε απήχηση στους βιβλιόφιλους τους οποίους γνωρίζω από την διαδικτυακή μου περιήγηση. Αναρωτιόμουν, για παράδειγμα, γιατί αυτό το μικρό αριστούργημα «Άδραξε τη μέρα» που χρόνια  στοίχειωνε τις αναγνωστικές μου ώρες, και όταν λέω στοίχειωνε το εννοώ, δεν αναφερόταν, όπως και τ’άλλα έργα του Μπέλοου, στις παρουσιάσεις βιβλίων των βιβλιοκριτικών του διαδικτύου. Ή μήπως γινόταν ή γίνεται και δεν το πήρα χαμπάρι, αφού το διαδίκτυο είναι αχανές και εγώ το μόνο που κάνω είναι να βρίσκομαι σε μια γωνίτσα του και να συνομιλώ με πέντε έξη φίλους διαβάζοντας τις αναρτήσεις τους; Φίλοι διαδικτυακοί, που επιμελείς είναι στο ραντεβού με τους αναγνώστες τους, ζωή να χουν, και αρκετά είναι τα σχόλια στις αναρτήσεις τους, τα οποία συμφωνούν, συνήθως, για την ευστοχία των απόψεων του συντάκτη.  Τι να σου κάνουν τότε οι εκδοτικοί οίκοι, που αφουγκράζονται τις διαθέσεις των βιβλιοαναγνωστών, άφησαν τον Μπέλοου, με πεθαμένους θα ασχολούμαστε τώρα, η ζωή προχωρά, περιμένει φρέσκο προϊόν να ριχτεί στην αγορά, στην λησμονιά και μένα να περιμένω, αδίκως απ’ό,τι φαίνεται, την έκδοση των μυθιστορημάτων του όπως «Ο μικρός πλανήτης του κυρίου Ζάμλερ» και «Χέντερσον, ο βασιλιάς της βροχής» που έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια και τρέχα γύρευε αν τα βρεις σε κάποια βιβλιοθήκη ή να τα δανειστείς από κάποιον γνωστό. Καλά, το τελευταίο είναι ανέκδοτο.
Ώσπου ήρθε το κείμενο του Αναστάση Βιστωνίτη στο «Βήμα της Κυριακής» σαν παρηγοριά στην εμμονή μου για το συγγραφέα. Τι γράφει ο Βιστωνίτης και με χαροποίησε; Το γεγονός ότι έγραψε για τον Μπέλοου μου φτάνει. Βέβαια έγραψε το κείμενό του με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γένννησή του και την κυκλοφορία στην Αμερική της δίτομης βιογραφίας του. Το τι έγραψε δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί γνωρίζω, όπως όλοι μας,  την αξία αυτού του συγγραφέα. Ένα Νόμπελ λογοτεχνίας και τρεις φορές με το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας της χώρας του δεν είναι μικρό πράγμα. Ο τίτλος του άρθρου του " Σολ Μπέλοου: Ο κορυφαίος μεταπολεμικός πεζογράφος των ΗΠΑ" και φράσεις σαν «....Είναι κοινή παραδοχή πως μετά τον θάνατο του Νόρμαν Μέιλερ το 2007 και του Τζον Απντάικ το 2009 προσωπικότητες των Γραμμάτων ίδιας αξίας δεν υπάρχουν πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» ή «Κι ενώ είναι ρεαλιστής (το τόνιζε και ο ίδιος), παραμένει ο πιο μοντέρνος μεταπολεμικός πεζογράφος της χώρας του"ήταν αρκετές για να με βγάλουν από τη σιωπή και να την  απογοήτευση. Ήταν σαν κάποιος να μου έγνεφε λέγοντάς μου ότι δεν είσαι μόνος σ’αυτή την μοναξιά της αναμονής.
Χάρηκα κι αναθάρρησα διαβάζοντας το κείμενο του Βιστωνίτη.  Ανέσυρα από τη σκόνη της μνήμης τα βιβλία του Μπέλοου. Γιατί εντάξει εμμονή με τον συγγραφέα, αλλά όχι και να τρελαθούμε κιόλας.  Άρα αυτό που έμενε ήταν να θυμηθώ.   
Θυμάμαι, λοιπόν, τις εναγώνιες προσπάθειές μου βρω όσο περισσότερα μεταφρασμένα βιβλία του Μπέλοου στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας πριν πολλά πολλά χρόνια. Ώσπου το «Οι αναμνήσεις του Μόσμπυ» με διηγήματά του, το τελευταίο βιβλίο που βρήκα μεταφρασμένο, μ’ έκανε να προσπαθώ να το διαβάσω όρθιος μέσα στο λεωφορείο. Έστω κάποιες σελίδες του μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου. Έλα όμως που τα φύλλα ήταν άκοπα, πράγμα ξεχασμένο σήμερα, και δεν μπορούσα να προχωρήσω την ανάγνωση πέραν της πρώτης σελίδας. Αναγκαζόμουν να πετάγομαι τέσσερεις πέντε σελίδες παρακάτω για να διαβάσω δυο σελίδες, μετά παρακάτω και ούτω καθεξής.  Δεν με πείραζε, ούτε με απασχολούσε η συνέχεια της ιστορίας, αλλά απολάμβανα τη γραφή του. Στριμωγμένος στην πολυκοσμία του λεωφορείου, κρατημένος με το ένα χέρι απ’ τη χειρολαβή και το άλλο με το βιβλίο μπροστά στα μάτια μου, αφού δεν μπορούσα ν' απλώσω το χέρι μου ούτε κατ’ελάχιστον, αφηνόμουν ανάμεσα σε επιβάτες που το μόνο που επιθυμούσαν ήταν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα σπίτια τους και στην αφήγηση του Μπέλοου, με την ελπίδα να φτάσω και εγώ γρήγορα σπίτι μου , να κόψω τα φύλλα του βιβλίου και μετά να το διαβάσω  με την ησυχία μου, μακριά από το αγριεμένο πλήθος του λεωφορείου.
Να μνημονεύεται Σολ Μπέλοου, ρε παιδιά. Δεν έχουμε και πολλούς συγγραφείς ν’ ακουμπήσουμε πάνω τους.

Το κείμενο του Αναστάση Βιστωνίτη εδώ:


Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2015

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ


Ο Σωτηράκης Δενπαναφάς όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του βρέθηκε μπροστά σ’ένα αποτρόπαιο θέαμα. Το διαμέρισμα είχε γεμίσει πτώματα, πυροβολημένα πισώπλατα με μία μόνο σφαίρα στο μέρος της καρδιάς. Η μάνα του, ο πατέρας του, τα τρία παιδιά του, οι δύο γυναίκες του, πρώην και νυν, μαζί με τους τρεις γονείς τους, ο πεθερός της πρώην του είχε πεθάνει πριν δύο χρόνια,  τα δύο αδέλφια του με τις γυναίκες τους μαζί με τους γονείς των γυναικών τους, τρεις στον αριθμό, και τα έξη παιδιά τους, ο θείος του με τη θεία του, τα τρία παιδιά τους με τις τέσσερεις γυναίκες τους, μία πρώην και τρεις νυν,  οι γονείς των γυναικών τους, οκτώ τον αριθμό, και τα επτά παιδιά τους.
Ακόμα βρέθηκαν νεκροί, όσοι πρόλαβε να αναγνωρίσει, πριν τρέξει  σοκαρισμένος   προς την έξοδο του διαμερίσματός του,  ο Kάκαρης με τη γυναίκα του, ο Καλογερόπουλος , ο Καραγιάννης, ο Χριστοδούλου Βαγγέλης, η Χατζηγεωργίου Βάσω, η Αντωνίου Γλυκερία,  ο Παλαιολόγος Γιάννης, ο Κλαδάκης Βασίλης, ο Θανάσης Καρατζιάς, ο Διακοδημητρίου Δημήτρης, ο Διαμαντής Διαμαντής, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Γιώργος Παρακευάς, ο Παπαγιάννης Αντώνης, ο Κουτρούλης Άγαμος, η Πελαγία Αντωναρά, ο Κοντός Γιάννης, ο Γιώργος Σαββίδης, ο Γιάννης Βογιατζής με το παιδί του, ο Θανάσης Καρπαθάκης, η Ζερβού με την κόρη της, ο πατήρ Νεκτάριος, η Ρουτζιέρη Ασημίνα με την μητέρα της, ο Αντώνης Κανάκης, ο Σιδερής Σιδεράτος, ο Γιαννούλης Γιάννης με τον ανηψιό του Τίμο Αγνωστοσιάν, η Μαντούδη Μαρία με την κούκλα της, ο Τσαμαντάκης ο υδραυλικός, η Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα, ο Ζαμπέτας, ο Παντελίδης, ο Καράμπελας αλλιώς ονομαζόμενος «Το αρχίδι»,  η Ελένη Κοκκίνου, ο Γιάννης Σπανός, ο Κρητικός Κίμωνας με το κινητό του στο χέρι, ο Γιάννης Αγγελάκης ο  Δαμίγος Κατωσεντονάς, ο Στέφανος Αναγνώστου με την αδελφή του, ο Γιώργος Δράκος ο μπακάλης, ο Καραγιώργης Δημήτριος, η κυρία Κούλα Σαματά, η Γεωργία Γεωργά, η Μαρία Πενταγιώτισσα, η Ελένη Δούρου και η Διονυσία Αλφαμίδου.
Από την αναγνώριση των πτωμάτων ταξινομήθηκαν, σύμφωνα με την  ανακοίνωση του γραφείου τύπου της αστυνομίας οι παλιοί συμμαθητές και συμμαθήτριες του,  συμφοιτητές και συμφοιτήτριες, συνάδελφοι από  την επαγγελματική του πορεία, φίλοι και φίλες :
 Ο Άγγελος Σικελιανός, ο Αιμίλιος Λιάτσος, ο Αλέκος Αλεξανδρής, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Άλκης Αλκαίος, ο Ανάργυρος Αργυρού, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Ανδρέας Κροκίδης, ο Ανέστης Ευαγγέλου, ο Άνθιμος Γαζής, ο Αντώνης Παπασπύρου, ο ονομαζόμενος ανάξιος, ο Αποστόλης Λαρδόπουλος, ο Αργύρης Κουνάδης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αρτέμιος Μπόκοτας, ο Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης, ο Αστέριος Αστερίου, ο Αυγερινός Αυγερινού, ο Αυγουστής Φαρμακίδης, ο Αυγουστίνος Τσιριμώκος,  ο Βαγγέλης Χελιώτης, ο Βάιος Καραγιάννης, ο Βαλάντης Χρυσοβαλάντης, ο Βαλέριος Κατακτητής, ο Βαρθολομαίος ο «Βαρβάτος» αγνώστων λοιπόν στοιχείων, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Βίκτορας Μητρόπουλος, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Βλάσης Μπονάτσος, ο Βύρων Πολύδωρας, ο  Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Γαβρίλος Γαβρόγλου, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γιώργος Γιακουμής, ο Γιάννης Γιασεμής, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Δαμιανός Πλοιός, ο Γιώργος Δανιήλ, ο Δημήτρης Λάσκαρης, ο Δήμος Μούτσης,  ο Διονύσης Τσακνής,  ο Λευτέρης Πανταζής, ο  Ευγένιος Παπακωνσταντής, ο Εύδημος Κουνάδης, ο Ευδόκιμος Παππάς, ο Ευέλπιστος Ελληνιάδης, ο Ευθύμης Ευθυμίου, ο Ευλάμπης Εργολάβος , ο Ευστάθιος Μανούσος, ο Άγιος Ευστράτιος, ο Ευτύχης Μπιτσάκης , ο Ζαννής Ζωάννου, ο Μιχάλης Ζαρίφης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Ζήκος Μπακάλης, ο Ζώης Κακαβάς, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Θανάσης Λάλας, ο Θάνος Βερέμης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Θωμάς Μπακαλάκος, ο Ιάκωβος Ψαρράς, ο Ιορδάνης Ποταμός, ο Κανέλλος Παπαστρατής, ο Κίμωνας Κουλούρης, ο Κοσμάς Σφυρίου, ο Κώστας Καραμανλής, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Λίνος Πολίτης, ο Λογοθέτης Λογό, ο Μάνος Λοΐζος, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Λούης Τσάτουμας, ο Λουΐζος Πολίτης, ο Λουκάς Αξελός, ο Μαθιός Τσιρακάκης, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Μάνθος Κατσούλης, ο Μανώλης Παπαδούλης , ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Μάξιμος Χωραφάς, ο Μαρίνος Τσιμπιδάκης, ο Μάριος Χάκκας, ο Μάρκελλος Κουτούζης, ο Μάρκος Άχτεν, ο Ματθαίος Μουντές, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Μελέτης Σκράπας , ο Μέμος Ιωάννου, ο Μένιος Σακελαρόπουλος, ο Σπύρος Μερκούρης, ο  Μηνάς Χατζησάββας, ο Μήτσος Παρτσαλίδης, ο Μικές Καραραπιπέρης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Μίνως Κυριακού, ο Μιχάλης Τσώχος, ο Μόσχος Σιτευτός, ο  Μπάμπης Μπακάλης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Νεκτάριος Μιχελαράκης, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Νικήτας Κουρεμένος, ο Νίκος Βάζος, ο Ντέμης Νικολαίδης, ο Ντίνος Παύλου, ο Παναγής Χαμένος, ο Παναγιώτης Κρεμαστινός, ο Παντελής Παπαντωνίου, ο Παρασκευάς Βαλασόπουλος, ο Παράσχος Παρασός, ο Πασχάλης Τερζής, ο Παύλος Τζίμας, ο Πέτρος Παπακωνσταντίου, ο Πολύκαρπος Φρουτιάδης, ο Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ραφαήλ Πετράκης, ο Ρένος Αποστολίδης, ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο Σάββας Σαββίδης, ο Σάκης Μαγγιώρος, ο  Σαράντης Μονογιός, ο Σήφης Βαλυράκης, ο Σκεύος Πέτρου, ο Σπύρος Παύλου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Σταύρος Τσιώλης, ο Στέλιος Χουρδάς, ο Σέργιος Βάκχος,  ο Στέφανος Κορκολής, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Τάκης Φύσσας, ο Ταξιάρχης Αρχαγγέλου, ο Τάσος Γουδέλης, ο Τέλης Μπότσογλου, ο Τζανής Τζανετάκης, ο Τιμόθεος Παρασκευάς, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Φανούρης Αποσιωπημένος, ο Φιλάρετος Δολοφόνος , ο Φραγκίσκος Ασίζης,  ο Φώτης Σιαπατάς, ο Χάρης Κατσιμίχας, ο Χαρίδημος Καραγκιόζης, ο Χρήστος Καβουσανός, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Χρυσοβαλάντης Ροδίτης και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Η Αγάθη Μούζιλ, η Αγαθή Πονηρού, η Αγαθονίκη Χαμένου, η Αγγέλα Καστρινάκη, η Αγγελική Νικολούλη, η Αγλαΐα Κυριακού, η Αγνή του Λιμανιού, η Αδαμαντία Κοραή, η Αθανασία Αιγαλεώτη, η Αδριανή Στύλου, η Αθηνά Μουρμούρη, η Αθηναΐς Νέγκα, η Αικατερίνη Μεγάλου, η Αιμιλία Βλαντή, η Αλέκα Μπουφετζή, η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, η Αλεξία Αλεξιάδου, η Αλίκη Θαυματουργού, η Αλίνα Μήτση, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Αλκμήνη Ρουμπέτη, η Αλκυόνη Παπαδάκη, η Αμαλία Τσούλου, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, η Αμαρυλλίς Μουγγού, γνωστή ως «Το κορμί» , η Αναστασία Πίτση, η Ανδριάνα Ανδριανοπούλου, η Ανθή Πριόβολου, η Άννα Βαγενά, η Αννίτα Πάνια, η Άντα Ναμπόκωφ, η Άντζελα Δημητρίου, η Αντιγόνη Μεταξά, η Αντριάνα Βασιλοπούλου, η Αντωνία Δεσποτοπούλου, η Αργυρούλα Γεωργαμλή, η Αρετή Κυπραίου, η Αριάδνη Τσίρκα, η Άρτεμις Χωραφά, η Αρχοντούλα Πέτρου, η Ασημίνα Μηντοπή, η κουμπάρα του, η Ασπασία Αμιλήτου, η Αστέρω Τίγκα, η Αυγή Μελέτη, η Αφροδίτη Μάνου, η Βαλάντω Δάλλα , η Βαλασία Κοντού, η Βαλεντίνα Πρέκα, η Βαλέρια Περιστέρη, η Βάλια Χρυσοβέργη, η Βανέσσα Παραντί, η Βαρβάρα Λειψάνου, η Βάσια Ζήλου, η Βασιλική Σερντάρη, η Βέρα Λογιστή, η Βιβή Διακριτού, η Βίβιαν Άντερσεν, η Βίκη Παπά, η Βικτωρία Θεοφίλου, η Βίκυ Καγιά, η Βιολέτα Παριανού, η Βιργινία Τσουδερού, η Βούλα Πάλλα, η Γεωργία Καντιδενού, η Γιάννα Δρίζου, η Γιώτα Καλλή, η Γωγώ Κλινοπούλου, η Δανάη Στρατή, η Δάφνη Μπόκοτα, η Δεσποινιώ Λούτρα, η Δήμητρα Γαλάνη-Παπανδρέου, η Διαμάντω Λιβαδά, η Διονυσία Στράτου, η Δόμνα Σαμίου, η Δώρα Γεωργιάδη, η Ειρήνη Παπά, η Ελεάνα Καραμήτρου, η Έλενα Λαουδίκου, η Ελεονώρα Μελέτη, η Ελευθερία Ελευθερίου, η Ελίζα Παπαδάκη, η Έλλη Στάη, η Ελπίδα Καραμανλή, η Ερασμία Φαρμακίδου, η Ερατώ Τσιγγάνου, η Εριέττα Πιτσιλαρδή, η Εριφύλη Πάντου, η Έρση Μαλικέντζου, η Ερωφίλη Κορνάρου, η Εύα Κοντοδήμου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Ευγενία Χαριτοδιπλωμένου, η Ευδοκία Δαμιανού, η Ευθαλία Θαλερού, η Ευρυδίκη Χαρδαλιά, η Ευσταθία Ευσταθιάδη, η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου, η Έφη Σαρρή, η Ζαφείρα Λάμπρου, η Ζαχαρούλα Κορομηλά, η Ζηνοβία Αντιγονάκη, η Ζωγραφιά Ζωγραφίδη, η Ζωίτσα Μακαρίτη, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Θάλεια Παπάζογλου, η Θαρρενή Τσίγγα, η Θεανώ Ιωαννίδου , η Θεοδώρα Βυζαντίου, η Θεολογία Μπρέζνιεφ, η Θωμαΐς Πειραγμένου , η Ινώ Σιδεράτου, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η Ισιδώρα Σιδέρη, η Ισμήνη Καπάνταη, η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, η Ιωάννα Παππά, η Καθολική Παύλου , η Καίτη Φίνου, η Κάλλια Αηδίνη, η Καλλιόπη Βέτα, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Κέλλυ Κελεκίδου, η Κική Δημουλά, η Κλαίρη Τζοανάκη, η Κλάρα Μπελ, η Κλειώ Σκουλούδη, η Κλέλια Ρενέση-Χοτ, η Κλημεντίνη Βουναλάκη, η Κοραλία Μακρή, η Κούλα Κουμανταρέα, η Κρυστάλλω Κρυστάλλη, η Κυριακή Βαίου, η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η Λαμπρινή Βαζέχα, η Λάουρα Πολυαγαπημένη, η Λένα Πλάτωνος, η Λεμονιά Κήπου, η Λευκή Μαύρου, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Λητώ Φορμίωνος, η Λία Βιτάλη, η Λιάνα Κανέλη, η Λίζα Τόσκασε, η Λιζέτα Νικολάου, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Λίτσα Μαλωνά, η Λόλα Μήλου, η Λουίζα Ποδηματά, η Λουκία Ρικάκη, η Λούλα Αναγνωστάκη, η Λυγερή Καρκαβίτσα , η Λυδία Κονιόρδου, η Λωξάντρα Ιορδανίδου, η Λώρα Κέζα, η Μάγδα Τσόκλη, η Μαγδαληνή Ευαγγελινού, η Μαίρη Αρώνη, η Μαλβίνα Κάραλη, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Μάρθα Καραγιάννη, η Μαριάνα Κορομηλά, η Μαριάνθη Κόκοτα, η Μαριγούλα Ψαρρά, η Μαριέτα Ριάλδη , η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Μαριλένα Μαρινέλα, η Μαρίνα Βράχου, η Μαρίτσα Γείτονα, η Μαριώ Κομπολόι, η Μαρκέλλα Κερασμένου, η Μαρούλα Αχμάτοβα, η Μάρω Βλαντή, η Μάτα Χάρη, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Ματίνα Καρρά , η Ματούλα Ψαρρά, η Μελίνα Μερκούρη, η Μέλπω Ζαρόκωστα, η Μερόπη Δίπλα, η Μίκα Ιατρίδη, η Μίνα Αδαμάκη, η Μιράντα Μυράτ, η Μισέλ Πφάιφερ, η Μιχαέλα Μπάμια, η Μιχαλίτσα Μπάμια, η Μόνα Λίζα, η Μοσχούλα Τριβή, η Μπέτυ Αρβανίτη, η Μυρσίνη Ζορμπά, η Μυρτώ Κολώνια, η Νάντια Βαλαβάνη, η Νάσια Τριφύλη, η Ναταλία Δραγούμη, η Νατάσα Υπολοχαγού , η Ναυσικά Νησιώτη, η Νεκταρία Κατσιμπρή, η Νεφέλη Ορφανού, η Νίκη Χρυσοπούλου, η Νικολέττα Καρρά, η Νικολίτσα Αλλοίμονου , η Νίνα Ταχτσή, η Νιόβη Λύρη, η Νίτσα Βλαμμένου , η Νομική Χούλη, η Νταίζη Μπουκάναν , η Ντιάνα Φινίνη, η Ντίνα Κώνστα , η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ξανθίππη Καραθανάση, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Όλγα Φαρμάκη, η Ολυμπία Μελεμενίδου, η Παγώνα Κηπουρού, η Παναγιώτα Βλαντή, η Παρασκευή Γιακουμάκη, η Πασχαλιά Πασχαλίδου, η Πελαγία Θαλάσση, η Πετρούλα Πέτρου, η Πηγή Δεμερτζή, η Πηνελόπη Γαβρά, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Πόλυ Χατζημανωλάκη, η Πολυξένη Νόλλα, η Πόπη Τσαπανίδου, η Πωλίνα Γκιωνάκη, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ράνια Σπυροπούλου-Οικονομίδου, η Ραφαέλα  Καρρά -Γιαννακάκη, η Ρέα Γαλανάκη, η Ρεβέκκα Αποστόλου-Μασούρα, η Ρεγγίνα Καπετανάκη, η Ρένα Πιττακή, ή Ρινιώ Παπανικόλα, η Ρηνούλα Μάρκου, η Ρία Αντωνοπούλου, η Ρίτα Σακελαρίου, η Ρίτσα Μπιζόγλη, η Ροδούλα Πέτρου, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρόζα Ροζαλία, η Ροζίτα Σώκου, η Ρούλα Κορομηλά, η Ρουμπίνη Ασημακοπούλου, η Ρωξάνη Αλεξάνδρου, η Σαββούλα Σαββίδη, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Σαλώμη Ηρωδιάδη, η Σαμάνθα Φοξ, η Σαπφώ Μυτιληναίου, η Σάρα Αβρααμίδου, η Σάσα Σταμάτη, η  Σεβαστή Κεχαγιά, η Σέβη Κομνηνού, η Σέμελη Σατώ, η Σμαράγδα Καρύδη, η Σμάρω Ελβετού, η Σόνια Ρασκόλνικωφ, η Σότια Τσώτου, η Πέγκυ Σου, η Σουζάνα Νικολέρη , η Σούλα Αφαντενού, η Σουλτάνα Πετρουλίδη, η Σοφία του Λάσκαρη, η Σοφίτσα Κορινθίου, η Σπυριδούλα Φελέκη, η Σταματία Μαλωνά, η Σταματίνα Τσεμελή, η Στάσα Σταμάτη, η Σταυρούλα Μοδινού , η Στέλλα Τσαρνά, η Στεφανία Χελιώτη, η Σωτηρία Αυγερινού, η Ταμάρα Πίποβα, η Τάνια Τρύπη, η Τασία  Φιλιππάκη, η Τατιάνα Στεφανίδου, η Τερψιθέα Παπαστεφάνου, η Τέτα Καλυθενού, η Τζένη Βάνου, η Τούλα Αλαφάκη, η Τριανταφυλλιά Τριανταφύλλου, η Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, η Τσαμπίκα Κρητικού, η Τώνια Μαρκετάκη, η Υβόννη Μαλτέζου, η Υπαπαντή Πίτση, η Φαίδρα Φις, η Φαίη Μακρή, η Φανή Χαλκιά, η Φιλίππα Μάθιους, η Φιλιώ Μαργωμένου, η Φιλομένα Μαρτουράνο, η Φιλομήλα Ταμβακάκη, η Φλώρα Γιαννακάκη, η Φλωρεντία Ιταλού, η Φλωρέτα Μπάϊσικλ, η Φοίβη Χόλντεν, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, η Φρειδερίκη Γλύξμπουργκ, η κυρά Φροσύνη, η Φρόσω Πυργιώτη, η Φωτεινή Αγέλαστου, η Φώτω Φωτιάδη, η Φωφώ Ατζολετάκη, η Χάιδω Ασσυρίου, η Χαρά Πετρωμένου, η Χαρίκλεια Συρίγου, η Χλόη Λιάσκου, η Χριστιάνα Ασσύμετρου, η Χριστίνα Λαουδίκου, η Χρύσα Χατζηβασιλείου, η Χρυσάνθη Πολύζου, η Χρυσούλα Αλιφαντή, η Χρύσπα Κολλημένου.
Οι έρευνες για την σύλληψη του δράστη ή των δραστών συνεχίζονται.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα υπαρκτά είναι συμπτωματική.