Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2007

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΣΤ


Απαντά ο πεζογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος στο "Βιβλιοδρόμιο".

-Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
-Το ξυπνητήρι. Δημητριακά με γάλα.
-Το αγαπημένο σας ποτό;
-Γάλα
-Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
- Ο Μάλκομ Λόουρυ! Κυρίως το "Κάτω από το ηφαίστειο"!!!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2007

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΠΙ


Ένας εγωίσταρος είσαι! Ναι, αυτό είσαι!! Ένας άχρηστος! Ούτε ένα φαλακρό χυμό δεν μπορείς να φτιάξεις!

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2007

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2007

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ(ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)

Διάβασα στο ένθετο «Βιβλία» του κυριακάτικου Βήματος την παρουσίαση 12 πρωτοεμφανιζόμενων πεζογράφων. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η απάντηση που δίνουν, όταν ερωτούνται ποιές είναι οι λογοτεχνικές επιρροές τους. Από την απάντησή τους κρίνεται, νομίζω, η ποιότητα της λογοτεχνικής τους κατάθεσης. Με λίγα λόγια που πατούν λογοτεχνικά για να φτιάξουν το λογοτεχνικό τους σύμπαν. Αντιγράφω:
Ροίδης, Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης, Βαλτινός, Μπόρχες, Κούντερα, Έρμαν Έσσε, Κάφκα, Μαρκ Τουαίην, Χένρι Τζέημς, Τζόυς ( του «Οδυσσέα» ή του «Finnegans Wake»;), Τόμας Μαν, Κόνραντ, Φίλιπ Ρόθ, Καμύ, Ουμπέρτο Έκο, Ντοστογιέβσκι, Σαίξπηρ(!!!!!!!!), Τολστόι, Γκαίτε, Ουγκό, Σταντάλ, Χεμινγουαίη, Καζαντζάκης, Σκοτ, Δουμάς(υιός ή πατήρ;), Πόε, Ρεβέρτε, Φουέντες, Μάτεσις, συγγραφείς του μεσοπολέμου(ο Μυριβήλης ή ο Σκαρίμπας;), πρώιμοι λογοτέχνες της Αθηναικής Σχολής(!!!!!), Χιλιανή σχολή(δηλαδή;), αμερικάνοι συγγραφείς από το 1930 και εντεύθεν(Οι πρώιμοι Φώκνερ, Πάσος, Φιτζέραλντ, Στάινμπεγκ δεν μετράνε;), Μίκι Μάους, Αστερίξ, «Ο πύργος» του Κάφκα(γιατί όχι «Η δίκη;), Μολλόυ του Μπέκετ, «Οι αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο(γιατί όχι το «Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης», Μισέλ Τουρνιέ, Κλάιβ Μπάρκερ, Στίβεν Κινγκ, Τζέιμς Ελρόι, Κόρμακ Μακ Κάρθι, Ελμορ Λίοναρντ, Μιχάλης Φακίνος, Καββαδίας, Κάλβος(o Σολωμός σας πηράζει;), Ντιράς, Τόνι Μόρισον.
Μιλάμε για έλληνες συγγραφείς φυσικά. Από τις απαντήσεις που δίδονται οι έλληνες συγγραφείς που τους επηρέασαν , από το σύνολο 43 συγγραφέων, είναι εννιά(9). Η άνιση αυτή ποσοτική καταγραφή, ομολογουμένως, αντανακλά την μελλοντική ποιοτική εξέλιξή της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τους κυρίαρχους εκδοτικούς οίκους, όχι από άποψη αξιολογική, αυτά είναι πράγματα που έχουν ήδη λήξει, αλλά από άποψη γλωσσική. Εννοώ την γλωσσική της ανανέωση, όπου η παράδοση, όσο κι να φαίνεται συντηρητική, παίζει κυρίαρχο και βασικό ρόλο. Νεωτερικότητα είναι η καταβύθιση στον πυθμένα της ελληνικής γλώσσας , και όχι τα πλατσουρίσματα στον ωκεανό της παγκόσμιας λογοτεχνίας Έχω την αίσθηση ότι κι αυτοί θα γράφουν σαν την Μιχαλοπούλου ή στην καλύτερη περίπτωση σαν την Σώτη Τριανταφύλλου.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2007

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΠΙ

-Αυτό είναι αναίδεια! φώναξα, στρέφοντας το βλέμμα μου στο σταχτοκόκκινο σπουργίτι που τσιμπούσε, αδιάφορο αλλά ζωηρό, τα ψιχουλάκια δίπλα στα πόδια μου.
Άπλωσα το χέρι μου σαν ν' άνοιγα την πόρτα της έκπληξης, ανασηκώνοντας τα γυαλιά μου, που είχαν γλιστρήσει στη μύτη μου, λόγω ζέστης και της έντασης.
Τα βήματά του ήταν βαριά όταν με την πλάτη του στραμμένη βάδιζε στον διάδρομο.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΠΙ

-Χωρίς πλάκα, σοβαρά τώρα, από τότε που με γνώρισες δεν άλλαξε η ζωή σου;
Έστω ελάχιστα;
-Άντε γαμήσου ρε, κολόπαιδο! γρύλισε .
Τα μάτια του έλαμψαν σαν ο υαλοκαθαριστήρας μιας Mercedes SLK 200 σάρωσε από πάνω τους τη σκόνη της αδιαφορίας.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2007

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΠΙ


Τον είδα σήμερα από κοντά. Μάλλον τον πρόσεξα καλύτερα. Αμυνόταν σ'αυτά που του έλεγα κι έτσι είχα το θάρρος να τον κοιτάξω καθαρά στο πρόσωπο. Το πρόσωπό του είχε το χρώμα του χωριάτικου ψωμιού, και οι ρυτίδες του ήταν σαν να είχαν αυλακωθεί από το γλύψιμο της Νταίζης. Αμέσως κατάλαβα την αποτελεσματικότητα της κρέμας προσώπου που χρησιμοποιεί .

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

ΚΑΛΑ, ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ; (1)

Ο καβαλάρης στέκεται
Πατά στο μήλο
Να μπει στα όνειρά μου
Έναστρος
Φεύγει μαζί με τη νύχτα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2007

Η ΔΗΛΩΣΗ!!!!!!!!!!!!!!


Ο εικονιζόμενος διαβάζω ότι δήλωσε πως θα συμμετέχει " σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων και όχι τζακιών».