Τρίτη, Μαΐου 03, 2016

ΤΖΑΚ, Ο ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ


Ο Τζακ ο μονόφθαλμος, είχε δύο αριστερά μάτια. Για να είμαι ακριβής, στη θέση τού δεξιού ματιού είχε  αριστερό μάτι. Έβλεπε, φυσικά, κι από τα δύο μάτια,  είχε περίφημη όραση, αλλά τo μάτι της δεξιάς πλευράς, λειτουργούσε σαν το αριστερό μάτι της αριστερής πλευράς. Ο Τζακ ο μονόφθαλμος μπορεί να είχε δύο μάτια, αλλά λειτουργούσαν σαν ένα. Οι γνωστοί του, λοιπόν, γνωρίζοντας την πάθησή του, κόντρα στην εικόνα τού προσώπου του, περισσότερο προσηλωμένοι στην ουσία,  αποφάσισαν να ονομάσουν τον Τζακ, μονόφθαλμο.
Το έμφυτο ελάττωμα του Τζακ είχε φυσικά επιπτώσεις στην επαγγελματική του ζωή. Ο ορατός κόσμος βρισκόταν πάντα αριστερά του. Η σφαιρικότητα του κόσμου είχε χαθεί , το ευρυγώνιο  πλάνο της ματιάς του περιοριζόταν στη αριστερή πλευρά του. Πυροβολούσε και σκότωνε όποιον βρισκόταν στην αριστερή θέση τού στόχου του, αποφεύγοντας κάθε κίνηση που θα φανέρωνε τη «μονοφθαλμία» του. Η παραμικρή άσκοπη κίνηση προς τ'αριστερά μπορεί να με προδώσει, ήταν το δόγμα του. Όσοι από τους αντιπάλους του αντιλαμβάνονταν την αδυναμία του να βλέπει δεξιά, μετατοπίζονταν στο ασφαλές μέρος της δεξιάς πλευρά του Τζακ, για να αποφύγουν τις σφαίρες του. Εκείνος όμως γυμνασμένος, με ταχύτητα αιλουροειδούς, βρισκόταν  δεξιά,  ώστε  ο αριστερά μετατοπισμένος αντίπαλος, σε αντίθετη φορά από τον Τζακ, βρισκόταν, αυτομάτως, στο γνώριμο αριστερό στοχευμένο πεδίο του Τζακ.
Αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες μπροστά στο απρόβλεπτο του θανάτου του. Ο Τζακ ο μονόφθαλμος είχε άδοξο τέλος. Το περιγράφει με φωτογραφική ακρίβεια, αν και δεν αναφέρει το όνομά του, ο Γιάννης Ευσταθιάδης στο διήγημά του «Instagram».  Βρέθηκε νεκρός, με το αυτοκίνητό του κατεστραμμένο,  στο 100ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού, Κορίνθου - Πατρών, λίγα μέτρα μετά την πινακίδα με την ένδειξη, επικίνδυνη στροφή δεξιά.



"Instagram" σ.33 από το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη "Εκατό"


Δεν υπάρχουν σχόλια: